Αυτό είναι το χωριό των «ζωντανών νεκρών» (Σκληρές εικόνες)

Αυτό είναι το χωριό των «ζωντανών νεκρών» (Σκληρές εικόνες)

Η περιοχή Τιράχα βρίσκεται στο νησί Σουλαουέσι. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι με τον θάνατο δεν… πεθαίνει κάποιος και ότι η ψυχή του παραμένει στο κορμί του και θα πρέπει να συνεχίζει να κάνει ότι έκανε ενώ ζούσε.Μόλις πεθάνει κάποιος στο χωριό τον καλύπτουν στο κορμί του με φορμόλη με αποτέλεσμα οι ιστοί να διατηρούνται ατόφιοι και αφθαρτοι.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι κάτοικοι του χωριού πιστεύουν ότι με τον θάνατο δεν πεθαίνει κάποιος και ότι η ψυχή του παραμένει στο σώμα του και θα πρέπει να συνεχίζει να κάνει ότι έκανε ενώ ζούσε.

Όταν κάποιος στο χωριό χάσει τη ζωή του, καλύπτουν το κορμί του με φορμόλη, με αποτέλεσμα οι ιστοί να διατηρούνται άφθαρτοι.

Στα σπίτια, ο νεκρός βρίσκεται στα διπλανά δωμάτια από την υπόλοιπη οικογένεια και επειδή η δυσοσμία από το χημικό είναι ισχυρή, περικυκλώνουν τη σορό με αρωματικά αποξηραμένα φυτά.

 

Στη συνέχεια δίπλα από το σπίτι χτίζεται εάν δεν υπάρχει, το λεγόμενο «προγονικό σπίτι» στο οποίο φυλάσσουν τη σορό.

Οι συγγενείς ντύνουν τον νεκρό καθημερινά και όταν το πτώμα «παλιώσει» και αρχίζουν να πέφτουν τα δόντια του, το πηγαίνουν σε οδοντίατρο της περιοχής ο οποίος του βάζει μασέλα.

Στους δρόμους του χωριού οι νεκροί βρίσκονται παντού. Τους βαστούν σαν κούκλες οι άνθρωποι και κυκλοφορούν μαζί τους.

Σύμφωνα με την τοπική κοινότητα, ένα πτώμα που είναι καλά διατηρημένο, φέρνει καλή τύχη στην οικογένεια γι’ αυτό το λόγο όλοι φροντίζουν τα πτώματα.

Όταν πλέον το πτώμα δεν μπορεί να «επιδιορθωθεί» τότε του κάνουν την κηδεία. Αυτό όμως μπορεί να πάρει και δεκαετίες.

 

Clicky News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *