Το παραδοσιακό νησί που ταξιδεύει στο χρόνο

«Αγκαλιασμένη» από γαλάζια νερά, πλακόστρωτα σοκάκια, μυρωδιές από φαγητό που παραπέμπουν σε στιγμές οικογενειακές, όμορφες παραλίες για κάθε γούστο και μια χώρα χτισμένη στο ψηλό σημείο του νησιού να σε καλωσορίζει. Κάπως έτσι υποδέχεται η Σκύρος τους επισκέπτες της, με το γλυκό του κουταλιού και τα σκυριανά αλογάκια της έτοιμα να ξεναγήσουν τους ταξιδιώτες στις ομορφιές του νησιού.

Σύμφωνα με ένα μετα-Ομηρικό μύθο, η Θέτις έκρυψε στη Σκύρο το γιο της Αχιλλέα, για να τον εμποδίσει να πάει να πολεμήσει στην Τροία. Ντυμένος με γυναικεία ρούχα και με το όνομα Πύρρα, επιβίωσε κρυμμένος ανάμεσα στις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη κάνοντας μάλιστα κι ένα γιο, τον Νεοπτόλεμο, με τη πριγκίπισσα.

Λίγο καιρό αργότερα ο Οδυσσέας έφτασε στο νησί μεταμφιεσμένος σε μικροπωλητή και ενώ όλα τα κορίτσια έδειχναν το ενδιαφέρον τους στα υφάσματα και στα αρώματα, το μόνο «κορίτσι» που ενδιαφέρθηκε για τα όπλα ήταν η Πύρρα, με αυτό τον τρόπο αποκάλυψε ο Οδυσσέας τον Αχιλλέα και τον πήρε μαζί του στην Τροία. Ένας άλλος μύθος αναφέρει πως ο Αχιλλέας λεηλάτησε το νησί της Σκύρου για να τιμωρήσει τον Λυκομήδη για τη δολοφονία του Θησέα βασιλιά της Αθήνας.

 

 

Η πρώτη βόλτα στο νησί

Το ταξίδι ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που αντικρίζει ο επισκέπτης το λιμάνι της Λιναριάς, απλόχερα το νησί χαρίζει την ομορφιά του, βουνό και θάλασσα συνδυασμένα με τρόπο επιδέξιο και ισορροπημένο.

Η αιγαιοπελαγίτισσα Σκύρος είναι το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Σποράδων, η μοναχική της θέση μέσα στο πέλαγος την κάνει να μοιάζει με πετρωμένο καράβι που ταξίδεψε στο χρόνο και έριξε άγκυρα στα γαλάζια νερά. Μια ανάσα μακριά από την Εύβοια κάνει την πρόσβαση εύκολη στο νησί, οι ταξιδιώτες έχουν την επιλογή να ταξιδέψουν με καράβι αλλά και αεροπορικώς αφού το νησί διαθέτει αεροδρόμιο.

Περπατώντας στη χώρα (όπως τη λένε οι ντόπιοι) οι μυρωδιές από το γιασεμί και το βασιλικό συνεπαίρνουν τον ταξιδιώτη, οι «ασπρισμένες» αυλές των σπιτιών μοιάζουν με καμβάδες που περιμένουν το χέρι ενός ζωγράφου να τους δώσει χρώματα. Λίγα βήματα πιο πέρα, η πλατεία Μπρουκ έτοιμη να υποδεχτεί τους «καλεσμένους» και να τους χαρίσει μια βόλτα στον χώρο χρόνο μέσω του Αρχαιολογικού Μουσείου της. Η πόλη της Σκύρου συμβιώνει αρμονικά με την παράδοση δίνοντας χώρο για κάθε τι νέο έχοντας όλη τη γνώση της ιστορίας και των εθίμων της.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *